söndag 29 mars 2009

Allvarlig vattenkris


Vattendebattens vagor gar hoga har i Israel om huruvida man ska fortsatta att leverera vatten till Jordanien, Vastbanken och Gaza nar man knappt har sa det racker till den egna forbrukningen. Enligt unilaterala avtal ska Israel leverera ca 85 miljoner kubikmeter arligen till sina grannar, en siffra som frivilligt overskrids med ca 35 miljoner kubikmeter per ar. Israeliska 'hokar' vill stanga kranarna med omedelbar verkan, 'duvorna' anser det sjalvklart att man maste dela med sig av det livsviktiga vattnet, oavsett den politiska situationen.

Vatten kanner inga granser, inga checkpoints, inga murar. Det ar svart att avgora vem som ager ratten till vattnet och fragan ar en standig kalla till oro och konflikt. The Peres Center For Peace arbetar ofortrutet vidare i sin vision av det granslosa vattnet och det multilaterala samarbetet for att skapa fred och forstaelse mellan folken i regionen. Vatten ar en kalla till manga pagaende regionala utvecklingsprogram som stods av bl.a. EU, USA och Japan.

Man behover inte vara fredsaktivist for att forsta att man kommer langre med generositet och solidaritet an vad man gor med stangda kranar!


Photo: AP, 'Severe water stress', ynetnews.com 2009-03-29, 14:28 (GMT+2)

Las garna hela artikeln!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar