måndag 18 maj 2009
Hem, ljuva hem!
Resan hem till Sverige började kl. 03:00 natten mot torsdag då Asher körde mig till Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel Aviv. Jag gled igenom alla säkerhetskontrollerna utan problem men fick lite incheckningsstrul vid Czech Airlines disken då de bestämt hävdade att jag hade fem kilo för mycket i mitt bagage. Då jag med glimten i ögat påpekade att jag gått ned ca fem kilo i kroppsvikt under min tid i Israel och att man därför kunde låta udda vara jämnt, förstörde jag för evigt mina chanser att få en billig lösning på problemet. Humor är tydligen ingen merit när man söker jobb på Czech Airlines.
Efter att ha betalat 150 dollar extra för övervikten (mestadels presenter till lille Noam) släppte man slutligen in mig i utrikesterminalen där jag sittande fick en behövlig timmes halvsömn innan det var dags att borda. Nitton händelselösa och trista timmar samt en halv roman senare, kunde jag mycket trött men lättad äntligen sätta ner mina resdammiga 43:or på fast Karlstadmark. Jag har alltid ansett att den stora nackdelen med att resa är att behöva resa!
Den gångna helgen har naturligtvis ägnats åt familjen och självklart med ett särskilt fokus på mitt lilla barnbarn Noam. Motorcykeln har hunnit få sig ett oljebyte och snart sitter flugor och andra flygfän klistrade på hjälmvisiret. Framtiden är mycket ljus!
Min sista LIA-vecka ägnas för övrigt åt diverse uppföljningar och ytterligare research kring några mindre projekt jag lovat Peres Center att vara fortsatt delaktig i. Jag kan avslöja att jag är erbjuden jobb på centret under förutsättning att jag flyttar permanent till Tel Aviv men jag har meddelat dem att det tyvärr inte är aktuellt för närvarande, jag har trots allt min familj och mitt liv i Sverige just nu. De är dock beredda att vänta några år. (Sorry, Mattias! :)
(Fotnot: Mattias är VD på företaget jag är studietjänstledig ifrån)
onsdag 13 maj 2009
...och korven den har två
Tel Aviv. Du skitiga, bullriga, vackra, forfallna, moderna, stinkande, valdoftande, polerade stad! Jag kommer att sakna dina flotta skyskrapor och ruffiga kvarter, dina hogljudda innevanare, din buffliga oartiga attityd och ditt trafikkaos, alla signalhorn, allt gastande och gralande! Jag saknar redan dina strander, din fuktiga saltmattade luft, full av avgaser och lukter av sopor, kryddor, blommor, forruttnelse och parfymer, trangseln i affarer och pa bussar, musiken pa gatorna och tiggarna i skuggan. Dag ut och dag in. Kakafoni! Tel Aviv; du ar en mycket levande stad som ger liv till alla de manniskor av tusen ursprung och fran jordens alla horn som pa gott och ont valt att leva i ditt vilt pulserande hjarta. Du erbjuder liv och tvingar till liv. Jag kommer att sakna dig mycket!
Slutet pa nagot ar ju undantagslost (?) borjan pa nagot nytt och jag kanner redan nu att den kommande resan hem bara ar borjan pa nya aventyr. Jag antar att det ar mitt satt att, atminstone mentalt, fly fran konventioner och tristess. Det fungerar ganska bra! :)
måndag 11 maj 2009
Cirkulation, Utgava 3/09
Till dess vi hors igen vill jag starkt rekommendera nya numret av VA-tidskriften Cirkulation (Nr 3) som utkom den 6:e maj. Tack Erik Winnfors, du har gjort ett mycket bra jobb!
Le'hitra'ot! (Pa aterseende!)
torsdag 7 maj 2009
Duken ingen huvudsak
I bussen tillbaka fran studiebesoket i Nazaret horde jag kvinnorna diskutera livligt pa arabiska sinsemellan och i tron att de debatterade vad de sett och lart gav jag mig in i pratet och fragade dem vad de hade for intryck av besoket. Joda, det var ett givande besok men det de diskuterade nu var att de valdigt garna ville ga en shoppingrunda i Tel Aviv nar vi var tillbaka. Tel Avivs stora utbud av boutiqer och affarer lockade, det var ju tio ar sedan de senast var dar. De forklarade att deras manliga kollegor inte hade den minsta lust att shoppa och att de var lite oroliga for att ga ut pa egen hand i det israeliska shoppingmyllret. Shoppingturen verkade ga om intet.
Sa kom det sig att jag efter att chevalereskt ha erbjudit mina eskorttjanster vallade runt tre huvudduksbekladda muslimska kvinnor i ett av Tel Avivs storsta shoppingcenters med 180 butiker, och jag tror inte att Gila kommer att tro sina ogon nar hon laser det har. Nu sitter skagget fast i brevladan, nu lar jag fa folja med henne ocksa ut pa shopping nar jag kommer hem. Vad har jag gjort? :)
Det jag larde mig i butiker, rulltrappor och hissar tillsammans med dessa damer ar att deras huvuddukar inte gor dem det minsta konstiga. De var som vilka kvinnor som helst jag traffat i mitt liv och jag kunde lagga ytterligare en liten irriterande fordom pa sophogen. Skont!
onsdag 6 maj 2009
Olivolja pa tapeten

'Strategic Planning, Marketing and Product Development Workshop, Blended Palestinian-Israeli Olive Oil with Emphasis on Woman Empowerment.' (puh!)
Det ar den korta, koncisa titeln pa den tre dagar langa workshopen/konferensen som i veckan sysselsatte mig och 20 andra deltagare fran Israel, Palestina och San Diego State University (SDSU), USA. Amerikanerna holl i rodret vilket bl.a. innebar femstjarnigt hotell, exklusiv mat och the best of the best. Nar jag lite forsynt fragade mina israeliska medarbetare om det inte var lite val pakostat med tanke pa var relativt spartanska image berattade man for mig att de penningstinna amerikanerna aldrig nojer sig med mindre nar de kommer hit och att de dessutom stod for storre delen av notan. Alright, bara att aka med pa resan alltsa, aven om det sved lite i min svenska modesta sjal.
Workshopens syfte var, i grova drag, att bana vag for israeliska och palestinska olivodlare ivriga pa att lansera en gemensam olivolja i ett uttryck av fredsvilja och, naturligtvis, vinstintressen. Man fokuserade dessutom pa att lyfta fram kvinnor i branschen i ett slags 'kvinnor kan' tema, varfor en hel del av deltagarna var just kvinnor. For mig som svensk ar det ingen nyhet att kvinnor kan lika bra som män, men har nere, framforallt i det muslimska samhallet, kan det nog vara nyttigt att framhalla just detta. Forsta dagens runda-bordet-diskussioner var livliga, hogljudda, intressanta, positiva och kreativa, och det radde inga tvivel om att viljan verkligen fanns pa bada sidor.
Andra dagen for vi med buss norrut till den israel-arabiska byn Iksal utanfor Nazaret for att besoka Darwashe Olivoljepress. Darwashe ar en av de forsta arabiska odlarna som borjat att droppbevattna med nanofiltrerat avloppsvatten och deras skordar har pa kort tid mangdubblats. Palestinierna fran andra sidan grona linjen (gransen) imponerades och nickade gillande. Hindret for den har typen av bevattning ligger pa det religiosa, etiska planet och man kan inte lata bli att dra paralleller med svenska bonders ovilja att anvanda slam fran vara reningsverk, nagot jag har namnt i ett tidigare blogginlagg. Se dar; vi ar inte sa olika trots allt! En mycket lyckad fieldtrip!
Den tredje dagen besokte vi alla den stora Israel AgriTech-mässan har i Tel Aviv som man kan likna vid ELMIA:s motsvarighet i Jonkoping. Mycket maskiner men ocksa mycket fokus pa bevattningssystem och nya taliga grödor.
Sammanfattningsvis tre mycket intressanta och bra dagar aven om jag som projektgrupps-skadad svedaling aldrig blev klok pa hur man forde protokollet. Jag fick dock uppleva en helt annan moteskultur an var egen och den verkar ju ocksa fungera!
lördag 2 maj 2009
Sista sucken
Nasta vecka blir alltsa The Grand Finale pa centret och jag vet redan nu att veckan kommer att bli mycket intressant. Jag ska delta i en internationell tredagarskonferens som the Peres Center haller tillsammans med Fred J. Hansen Institute For World Peace (USA) och man ska dar hitta losningar for att lansera en olivolja som produceras av israeler och palestinier tillsammans. Vi ska bl.a. besoka arabiska olivpressar i norra Israel och som alltid ar bevattningsproblemen en del av fokus. Jag aterkommer naturligtvis och rapporterar om konferensen langre fram!
Torsdag kvall den 14:e ar jag forhoppningsvis hemma i Sverige igen och jag maste erkanna att det ska bli riktigt, riktigt skont att fa komma hem. Tva och en halv manad borta fran Gila och familjen racker gott och val! Mentalt ar klockan installd pa hemfard, nu vill jag hem! :)
Borta bra men Värmland bäst!
En blöt morgon
Val hemma satte jag, pigg och rask med nyinkopt frukost i ryggsacken, nyckeln i dorren, vred om och klev in i det bekanta morkret. Jag forstod att nagot var fel strax innan mina sandaler snabbt vattenfylldes, det brukar namligen inte plaska nar man satter ner fotterna innanfor ytterdorren. Jag blundade, holl andan, trevade efter ljusknappen, tande lampan i taket och oppnade ena ogat sakta, sakta, sakta...
Golvet i lagenheten tacktes av ett par centimeter vatten och jag kunde efterhand rakna till tre spindlar, ett tiotal myror och en mindre kackerlacka som alla tycktes ha drunknat i 'katastrofen' och som nu lag och flot ororliga i den stilla lagunen. Jag konstaterade snabbt att det iallafall inte var avloppsvatten det var fragan om, vattnet var bade klart och luktlost (jag vagade dock inte smaka) men jag insag att jag vackert fick stalla in min dag pa centret for att ordna saker och ting till ratta. Det ar ju pa satt och vis ganska bekvamt nar odet bestammer dagordningen.
Nagonstans i bakhuvudets foraningskanaler har jag sett detta handa varfor jag alltid tagit for vana att flytta upp allt lost fran golvet nar jag lamnat lagenheten. Det vill saga; allt utom mina dubbla sovmadrasser av skumgummi som ju kan liknas vid tva stycken 200X80X10 cm stora biltvattsvampar och alla som nagon gang tvattat en bil med tvattsvamp vet ju hur benagna de ar att suga at sig vatten.
Efter ett mycket blött kramkalas med mina madrasser och efter att ha latit dem torka i solen ute pa gatan nagra timmar, under standig overvakning p.g.a. diverse kringstrykande, revirmarkerande djur, kunde jag sa blasa faran over for den har gangen. Jag har annu inte blivit riktigt klok pa hur det kunde ske men har man sett huset jag bor i forstar man att teorierna kan vara manga!
Numer lyfter jag aven upp madrasserna nar jag gar ut! Man behover ju inte ha med sig vattenstudierna i sangen, nagon måtta far det vara!
tisdag 28 april 2009
Fortvivlan och Hopp

lördag 25 april 2009
En hårresande historia
Denne drog igang med stor fart och entusiasm, berattade att han nyligen flyttat hit fran Uzbekistan och minsann hade hunnit med hela sex manader pa frisorskola. Jag berattade att min duktiga dotter ocksa ar frisor och att hon pluggat i tre ar for sitt diplom, nagot han hade svart att forsta. 'Three years?? Really?! Wow! Long time!'
Jag maste erkanna att frisyren sag ratt bra ut nar jag lamnade den halvdunkla salongen och tankte inte sa mycket mer pa det men nar jag vaknade morgonen darpa holl jag pa att skratta ihjal mig nar jag sag mig sjalv i min lilla spegel! Herregud, jag har inga storre krav och ar val inte sarskilt intresserad av mitt eget har men det finns dock granser. Jag kan inte glida runt i Tel Aviv och se ut som en bandyboll med solglasogon, tankte jag, och cyklade hem till Rinat for att lana hennes trimmer. Lite justeringar har och dar skulle sakert gora susen!
Ja, ni har val redan listat ut att det hela gick till enligt principen 'justering av ojamna bordsben' och att jag slutligen helt enkelt stallde in trimmern pa tre millimeter och korde av alltihop.
Hej, Mr Snagg, MC-hjalmen vantar dar hemma i Sverige! Inget ont som inte har nagot gott med sig!
Triss i professorer
I torsdags morse bordade jag taget pa Tel Aviv Ha-hagana stationen for att resa till Haifa och Technion, normalt en resa pa dryga timmen. Vis av erfarenhet tog jag taget som gick en timme tidigare an vad som borde varit nodvandigt, man vet ju aldrig i det har landet, och mina instinkter visade sig fungera alldeles utmarkt. Det 'direkttag' man lovade mig i biljettluckan visade sig under farden innehalla tva byten och restiden forlangdes till ca 1:45. Jag hade m.a.o. en hel kvart till godo nar jag val kom fram till Haifa vilket rackte gott och val for att ta sig med taxi fran stationen till universitetet, allrahelst som israels taxichaufforer konstant verkar vilja leva ut pojkdrommen om att fa kora Formel 1. Sj, Sj gamle vän, du framstar som en vagledande fyrbåk i det internationella tagmorkret! (Trodde aldrig att jag skulle skriva det! :)
Pa universitetet traffade jag sedan forutom min tidigare bekantskap, Prof. Hagin, aven tva av hans kollegor, Prof. Noah Galil och Prof. Raphael Semiat. Dessa tre herrar underholl mig pa allra basta satt i narmare fyra timmar under vilka jag fick veta mycket om hur man tanker sig losa vattenproblematiken i Israel/Palestina/Mellanostern. Man ar har overtygade om att nyckeln stavas 'membran', d.v.s. membran som pa ett relativt billigt satt klarar desalinering av havsvatten och tredjefas-rening av avloppsvatten.
Forskning kring membranteknik pagar for hogtryck (!) under ledning av namnde Prof. Semiat. Att de overhuvudtaget tar sig tid att prata med en vanlig 'kneckedeck' fran Varmland ar grandiost! Efter en sen men mycket god lunch tog vi adjo med loften om aterseende och jag lamnade dessa alskvarda manniskor med nagra mindre forfragningsuppdrag i bagaget. Nu har jag ett utmarkt alibi att ringa eller besoka dem i framtiden!
Val tillbaka i Tel Aviv pa kvallen gick jag glad och uppspelt ut pa en av mina maratonpromenader men det blev dock inte sa mycket 'maraton' den har gangen eftersom ett coverband pa Mike's Place vid strandboulevarden, med magnetisk kraft, obevekligen drog mig in i den rokiga lokalen med hjalp av Deep Purples 'Strange Kind of Woman' pa hog volym! Jag ar ju inte bara student, jag ar manniska ocksa! :)
Las mer om Prof. Noah Galil har:
http://www.ise.technion.ac.il/?catid=%7B8B45380C-7898-4619-B008-816FD3FF6B06%7D
Las mer om Prof. Raphael Semiat har:
http://nano.technion.ac.il/dummy/people/raphaelsemiat.html
onsdag 22 april 2009
Going to Haifa

I morgon, torsdag, tar jag aterigen taget till Technion i Haifa for att traffa fler professorer vid Water Research Institute. Jag har i dagarna tva pluggat 'Nanotechnology in the Service of Desalination, Remediation and Protection of Water' (puh!) for att inte verka helt korkad om det blir nagra diskussioner kring amnet ifraga. Jag vet ocksa att professorerna ar lite nyfikna pa svensk kvaveavskiljning, fosforatervinning samt metangasproduktion. Som jag sagt i ett tidigare blogginlagg; jag far val 'örja' pa bast det gar!
Haifa ar en mycket vacker stad som klattrar fran Medelhavet uppfor Mount Carmel och utsikten fran toppen ar enorm. Om jag far tid over ska jag besoka Baha'i templet och dess vackra tradgardar, det ar nastan ett maste nar man ar i stan!
.
(Bild: http://www.inspiredpath.com/img/bahai.jpg)
tisdag 21 april 2009
Jeansus Nazareus

Den andra dagen for vi upp till Gamla, som forutom att vara mycket historiskt intressant ocksa ar ett stort naturreservat bebott av Griffongamar och stora ornar. Klattringen upp till basta utkiksplats var kravande och modosam men beloningen for slitet var skral. Jag sag inga gamar men daremot seglade tre ornar pa mycket hog hojd. De tedde sig dock sa sma dar uppe att det lika garna kunnat vara sparvar. Naja, utsikten var enastaende och motionen valgorande sa det gjorde inte sa mycket.
Da morgonen i bergen var lite kylig hade jag satt pa mig mina enda till Golan medhavda par jeans, de enda jeans som for ovrigt passar mig nagorlunda utav de jag packade ner i Sverige. Jag har namligen gatt ner ca 5 kg sen jag kom hit beroende pa all fysisk aktivitet som promenader och cykling m.m. Nar jag nu ser aterspeglingen av mig sjalv i Tel Avivs valputsade skyltfonster ser jag bara en vandrande kladhog och jag far snart antingen ata upp mig eller shoppa nytt. MEN, det var inte dit jag ville komma; pa nedvagen fran naturreservatet sprack hela baken upp pa mina jeans, kall bergsluft letade sig genast girigt in i mina byxor och jag kunde bara tacka min lyckliga stjarna for att jag dagen till ara satt pa mig rena, svarta Sloggi. Ska man ga med rumpan bar ska man gora det med stil, tycker jag! Jag behover val knappast namna den oforstallda gladje det hela bringade mina 'kara' svagrar.
Resten av dagen var ett enda langt exhibonerande av mina adlare delar, folk log, barn fnissade och pekade, hundar nosade, viftandes pa svansarna och jag gomde mig sa gott jag kunde bakom mina Velodrom solglasogon. Ett nytt par 'akta' Levi's inkoptes dock senare i Nazaret for ca 400 kr men de maste ha kommit direkt fran tryckpressen eftersom den prestigefyllda Levi's-etiketten baktill efter bara en dag sag ut som ansiktet pa en sondergraten gatflicka fran Quartier Latin i Paris.
Strunt samma, jeansen sitter fint och fyller sin funktion, bokstavligt talat!
.
(Bild: http://www.parks.org.il/ParksENG/company_card.php3?CNumber=508481 )
Bungalow Bills
.jpg)
.
måndag 20 april 2009
Galileiska sjon och Jordanfloden

Emedan Bolmen forsorjer bl.a. Lund och nagra ytterligare mindre skanska kommuner med vatten, levererar Galileiska sjon ca 50% av vattenbehovet for ungefar 10 milj manniskor och det ar enkelt att forsta vilken enorm betydelse sjon har for regionen. Tillrinningen sker delvis fran underjordiska kallor men huvudsakligen dock fran den viktiga Jordanfloden som vid en jamforelse narmast ar att likna vid Fyrisån vad galler flode.
Soder om sjon utgor floden grans mellan Israel och Jordanien till bada landers fromma. Jordandalen ar mycket bordig, vattnet far dalen att bada i gronska och frodiga fruktodlingar avloser varandra langs flodens vag. Dessvarre ar Jordanfloden kraftigt overexploaterad och den snabbt sjunkande nivan i Galileiska sjon ar ett stort hot infor framtiden. Floden kan pa sina stallen endast liknas vid en gyttjig rannil vilket ocksa innebar allt lagre nivaer i Doda havet langre soderut.
Om inget gors omgaende kommer hela vattensystemet snart att torka ut och man oroar sig for att bristen pa livsviktigt vatten kommer att leda till nasta stora konflikt i regionen. Detta skedde for ovrigt 1967 (sexdagarskriget) da syrierna strop Jordanfloden och konflikten med Israel var ett faktum. Den har gangen kan man inte skylla pa syrierna men torka och krutdurkar ar hur som helst ingen bra kombination! Som man konstaterar i vattenteknologiska kretsar har nere;
Vatten och Fred!
tisdag 14 april 2009
Mot Golanhojderna!
Jag raknar med att resan ska ge mig mycket vad galler vattenforutsattningar, krigshistoria, dagens situation och inte minst avkoppling. Om jag nu inte hittar en uppkopplad dator nagonstans pa vagen lar det bli ganska tyst pa bloggen fram till mandag da jag ska vara ater i arbete. Jag hoppas kunna kompensera det med nagra fina historier fran var resa nar jag kommer hem!
Ha det bra, mina vanner! Vi hors snart igen!
Till topps!
söndag 12 april 2009
Yezz, man!
Jag ar tillbaka i Tel Aviv och jobbet vilket kanns valdigt bra! Helgen i Sderot har pa manga satt varit underbar, avslappnande, social och framfor allt matrik, men ... ganska langtrakig faktiskt. Att sitta och jasa i bekvama utemobler och fa den enda motionen nar man hasar over till matbordet ar inte riktigt min melodi och jag ser nu fram emot att kunna ta mina tvatimmars kvallspromenader langs strandpromenaden i Tel Aviv utan att nagon tycker att jag ar underlig. Ikvall ska jag dessutom besoka jazzklubben 'Shablul' tillsammans med Or, Gilas systerson, och jag ser verkligen fram emot att fa komma i rorelse igen!
Halvdagen pa kontoret (p.g.a. helgen) har annars agnats at finslipningar av diverse forfragningar om ekonomiskt stod till varierande, mycket angelagna vattenprojekt. Fordelen med att forfatta dessa forfragningar ar att man lar sig mycket om de olika projekten och man inser vilken betydelse de har for regionen i termer av teknologi, humanism, valstand och inte minst fred. Dessutom far jag mig en duvning i det engelska spraket som heter duga! Jag hoppas verkligen att jag kan formedla min egen entusiasm 'in english' pa ett satt som attraherar presumtiva bidragsgivare. Det ar alltid lite lattare pa varmlandska!
Annars ar det lite stiltje for narvarande pa jobbfronten da mer an halva Israel tycks ha mellandagsledigt och som jag tidigare uttryckt; Dessa forb.. helger! :)
Nu ska jag packa ihop, cykla hem och parfymera mig infor kvallens jamsession!
Yezz, man!
fredag 10 april 2009
Fiskdamen
Det var dock forsent att byta taktik, sista bussen skulle snart avga och jag skyndade vidare mot busstationen med mitt sargade bagage i famnen. En fordel var forstas att sakerhetsvakten dar inte behovde oppna min vaska for att kontrollera innehallet, han bara skakade pa huvudet och viftade mig vidare. Vid bussgaten var trangseln stor, alla ville komma ivag innan det var for sent, och nar chaufforen antligen oppnade bussdorren forsokte ca 70 personer komma ombord samtidigt enligt lagen om de vassa armbagarna. For den som aldrig upplevt ett sadant kaos kan det hela helt sakert verka lite skrammande men for den vane ar det ett helt naturligt beteende har nere.
Varst var en dam som inte bara skrek och knuffades, hon bar ocksa odoren av en bohuslandsk fisketralare med solvarma dack varfor folk mer an garna flyttade pa sig nar hon knuffade sig fram till en frontposition. Jag sag lattad att hon satte sig langt fram samtidigt som jag verkade kunna hamna langt bak i bussen och sa blev det. Trots ett overtal av passagerare forblev av nagon outgrundlig anledning halva mitt dubbelsate ledigt och av en annu outgrundligare anledning sag jag med forfaran hur fiskdamen reste sig fran sin plats langst fram, boxade sig bakat i bussen och satte sig bredvid mig, fortfarande gastande och skrikande. Jag tackade min lyckliga stjarna for de doftfortrangnings-egenskaper jag skaffade mig en gang i tiden som vaktmastare pa Karlstads barhus!
Nar bussen val hade satt sig i rorelse slappnade damen markbart av och vi borjade prata lite latt med varandra. Hon visade sig vara langt mycket trevligare an vad hon gav intryck av och forklarade att hon jobbade i fiskaffar i Tel Aviv (aha!) och att hon nu var pa vag for att fira pasken med sin dotter i Sderot. Att resa gjorde henne alltid nervos (aha!) och hon gjorde det inte garna!
Nar jag sa slutligen klev av bussen i Sderot med avdomnade luktorgan och med en mild smak av skaldjur i munnen hade jag lart mig att man inte ska ha for brattom har i livet, i all synnerhet inte nar man koper vaskor och dommer andra manniskor!
Jag onskade damen trevlig helg, hon gjorde detsamma och vara vagar skildes at! Jag onskar ocksa er dar hemma en Glad Pask!
onsdag 8 april 2009
Oh, Lucky Day!
Den glada nyheten var absoluta klimax pa ett av de battre dygnen i mitt liv. Tidigare under dagen firade vi pa centret nya friska anslag till det mycket angelagna projektet 'Strawberries for Peace' vilket kommer att skapa forsorjningsmojligheter for fattiga palestinska bonder i annars ofruktsamma omraden pa Vastbanken. Vi skalade i smuttar av vin, at sota kakor och onskade varandra 'Chag Sameach', trevlig helg! Oren sken som sola i Karlstad och vi lamnade kontoret glada for att fira 'pesach' tillsammans med vara familjer!
Senare pa kvallen bankade jag mig framfor Rinats 24-tums datorskarm for att se Farjestad-HV71 direkt pa kanal 5 och utgangen av den matchen gjorde ju inte dagen samre! Farjestad vann en rafflande match med 3-2 i sudden och Rinats grannar torde ha lart sig ett och annat svenskt kraftuttryck under kvallen.
Men dagens under stannar inte vid ovanstaende handelser! Nagonstans i mitten av den andra perioden blev jag obevekligen pamind om att jag glomt att ata ordentligt under dagen och magen borjade att knorra betankligt! En snabb titt i Rinats kylskap gav vid handen att hon tydligen planerat matinkopen till dagen darpa, ty dar fanns ingen hungerlindring att fa! I samma ogonblick som jag stanger kylskapet knackar det pa dorren och tro det eller ej; utanfor star Rinats granne med en jattepizza i kartong, forklarar att hon bestallt for mycket och undrar om vi mojligen vill ha den. 'Of coooooooourse!'
Jag maste ha gjort nagot bra pa sistone!
Jag var dessutom ensam i lagenheten och borjade genast road fantisera om hur jag snabbt at upp hela pizzan och gomde den tomma kartongen under soffan i vardagsrummet. I verkligheten at jag forvisso upp hela pizzan men jag gomde aldrig kartongen! Turligt nog var det en mätt Rinat som kom hem.
Oh, Lucky Day! :)
tisdag 7 april 2009
Pesach

I morgon infaller den judiska pasken, 'pesach', och Israel satter nyckeln i dorren och vrider om. Kontoren stanger, butikerna slar igen och den annars sa livliga trafiken dampas till ett minimum. Pesach, eller 'det osyrade brodets hogtid', ar en av de absolut storsta judiska hogtiderna och firas till minnet av uttaget ur Egypten. Hogtiden inleds med 'seder' eller 'paskalammsmaltiden' pa svenska. Syrat brod far ej forekomma ens som minsta smula i judiska hem under pesach och den allmanna stadhysteri som foregar paskfirandet antar darfor maniska former.Jag har mer an en gang hoppat undan for utkastat smutsvatten nar jag promenerat genom granderna i Shchunat Ha-Tikva och manga ar de man som olyckliga (?) sitter i klungor och roker utanfor olkafeerna, utjagade och tillfalligt 'hemlosa'. Begreppet 'varstadning' far sin allra renaste definition har i Israel!
Jag ska for ovrigt fira pasken hos mina svagerskor Michal och Adi med familjer i Sderot, ni vet den dar 'farliga' staden i narheten av Gaza. Jag hoppas verkligen att 'paskraketerna' uteblir och att pasken kan firas utanfor skyddsrummet.
Paskfirandet pagar mer eller mindre t.o.m. onsdag den 15:e men de flitiga kan smita in pa kontoret nagra timmar da och da och jag tanker vara en av dem. Inte for att jag ar sa flitig utan mer for att jag ar i behov av datorn! :) Det kan ocksa vara bra att ha som ursakt for att smita ifran familjens firande en stund och lata kolesterolhalten sjunka till lite mer normala nivaer. Eftersom jag kanner mina svagerskor val vid det har laget vet jag att matintaget kommer att vara av gigantiska proportioner!
Dessutom alskar jag att emellanat pa egen hand anonymt promenera runt i Tel Aviv och hange mig at mina egna tankar och intryck, ostord och fullt lycklig i mitt eget sallskap! Vill man vara for sig sjalv en stund finns inget battre stalle an en kaotisk, folkrik storstad i Mellanostern! En av livets forunderliga paradoxer!
söndag 5 april 2009
Inte kattpiss!
Ni kommer sakert ihag min svagerska Rinat som fyllde ar i fredags och som salde sina konstnarsalster pa Nahalat Benyamin tisdagar och fredagar?! Naval, pa lordagarna flyttar hon affarerna till marknaden i Tel Avivs hamn varfor jag beslutade mig for att cykla dit och gora henne sallskap en del av dagen. Tusentals israeler och andra tar sin tillflykt till hamnen pa lordagarna for att shoppa och ata pa nagon av alla de restauranter som kantar hamnbassangerna. Kommersen ar stor, evenemangen star som spon i backen och det hela ar en enda stor folkfest!
Rinat hade salt mycket bra med mig bakom ryggen under hela eftermiddagen da hon bad mig ta over ruljansen for en stund eftersom allt iskaffe vi druckit i varmen plotsligt gjorde sig pinsamt pamint. ' Eehh, javisst, ehh, vad kostar grejerna?', fragade jag. Efter ungefar 20 sekunders snabbkurs rusade Rinat ivag och dar stod jag och bad till tre religioners gudar att kunderna skulle utebli tills hon kom tillbaka!
Efter ungefar ytterligare 10 sekunder hade jag en skranande kopsugen folkhop framfor mig och eftersom begreppet 'kö' inte existererar vare sig kulturellt eller sprakligt (?) i Israel uppstod ett sedvanligt kaos av fragande, rivande, slitande, sedelviftande och skrikande. Oboy, var tog manniskan vagen? Jag insag att en knapp minut hade forflutit sedan hon forsvann och att det skulle droja laaaange innan hon kom tillbaka. Jag vet ocksa att ingen israel vantar snallt om man ber dem. Gor man det forlorar man en kund. Det var bara att gilla laget, ta ett djupt andetag och borja skrika priser och kafta tillbaka sa det stod harliga till.
Jag packade, tejpade, fick gora om, pratade med fyra samtidigt, tog emot pengar, valte ut kaffet, misslyckades med presentsnoret, skrek priser och kaftade med en aldre argsint dam som tyckte att hennes presentpaket sag ut som om det slapats efter en bil. Nar sa krutroken lagt sig och jag genomsvettig kunde pusta ut behagade Rinat att dyka upp och jag kan svara pa att hon statt gomd bakom knuten och betraktat det hela gapskrattande! (Hon hade dock i arlighetens namn bara varit borta ca 5 min.)
Gapskrattade gjorde hon i allafall nar jag overrackte de 160 shekel (ca 350 kr)hennes kisspaus hade inbringat. Inte kattpiss, va?!
Med fargen av en nykokt hummer efter en dag i solen cyklade jag sa hem till min lilla lya i Ha-Tikva, lyckligt medveten om att jag alltid kan forsorja mig som marknadsnasare om inget annat dyker upp!
Ultimate Peace in The Middle East
(Foto: Josie Stein, The Peres Center For Peace)
Alla barn spelade iforda vastar med centrets logo pa ryggen.
Dr., Professor emeritus Josef Hagin

Mina farhagor forsvann snabbare an en glass pa Tel Avivs strander i samma stund jag skakade denne mans hand och jag kan bara konstatera att ytterligare en aldre man har letat sig in i mitt hjarta! (Vad ar det med mig och aldre man egentligen?) :)
Professorn var ett mönster av odmjukt intellekt och vanlighet. Han berattade mycket pedagogiskt om de vattenprojekt man for narvarande var involverade i pa universitetet, han guidade mig runt campus och bjod pa en fantastisk lunch i den exklusiva fakultetsklubbens privata restaurant. Vi promenerade mycket uppfor och nedfor p.g.a. campus topografi och jag hade banne mig problem att halla samma takt som denne vitale 89-aring! Amazing!
Det mest overaskande under dagen var professorns intresse for mina kunskaper i kvaveavskiljning, metangasutvinning och fosfor atervinning. Det visade sig att dessa omraden varit mycket lagprioriterade i Israel och att man nu pa allvar borjat forska i det hela. Israel har ju enorma forforgruvor men har forst nyligen borjat inse att fosfor ar ett icke fornybart amne. Jag berattade hur vi gjorde i Sverige med kvaveavskiljning och fosfor atervinning och jag beskrev hur vi tog till vara metangasen for att nyttja den som uppvarmnings- och fordonsbransle. Professorn blev sa exalterad att han genast ringde sin sekreterare och bokade upp mig for ytterligare en dag senare i april i syftet att fa traffa universitetets denitrifikations- och fosfor forskare! (Hjalp, vad har jag gjort?!)
Jag har Kemiras vattenbibel med mig jamte ett USB-minne med klassens alla rapporter pa och jag far val pa klassiskt maner orera pa sa gott det gar! Jag ska forsoka gora Mikael stolt over mig!
I slutet av dagen tog vi farval, professorn och jag, med forsakringar om ett snart aterseende och det hela overtraffar med rage mina mest fantasifulla forvantningar!
fredag 3 april 2009
Ja, ma hon leva!

Rinat ar en mycket konstnarlig och rattfram kvinna! Varje tisdag och fredag slar hon upp sitt stand pa gagatan Nahalat Benyamin dar hon tillsammans med hundratalet andra konstnarer saljer sina fargglada skulpturer till hugade turister och andra! Konstnarsmarknaden ar mycket valbesokt och transeln ar stor kring standen. Det prutas och forhandlas, betalas och packas in. Manga torde ha fatt gavor inkopta nagonstans i detta myller av skapande.
Nu visste jag att Rinat har varit lite nere p.g.a. en efterhangsen forkylning och pa Gilas inradan kopte jag darfor en imponerande stor och mycket farggrann blomsterbukett, baxade mig fram till Rinat, klarade strupen och drog i med 'Ja, ma hon leva' pa svenska avslutad med ett rungande fyrfaldigt leve, sa hogt att det ekade mellan vaggarna i granden. Folk stannade upp, undrade sakert vad jag var for en stolle men log och appladerade artigt efter skonsangen! Det ar skont ibland att vara anonym i en storstad i frammande land!
Rinat blev synbarligen mycket glad, sa glad att hon insisterade pa att jag skulle gora om det hela i repris sa att alla som inte uppfattat hyllningen fick en andra chans. Vad gor man inte for sin favoritsvagerska! Sangen upprepades, det fyrfaldiga hurrandet utropades, blommorna overracktes an en gang, alla log, Rinat log med hela ansiktet och jag skankte med ett brett leende en tacksam tanke till Gila. Den kvinnan vet hur en slipsten ska dras!
Ikvall blir det middag pa 'Brewhouse', ett stenkast fran Rinats hem. Dar serveras forutom god mat ocksa mycket god farskol fran ett eget danskbyggt bryggeri, inrymt i sjalva restauranglokalen. Jag kan inte lova att min sjalvpatagna 2,5 ar langa avhallsamhet fran jasta drycker overlever denna kvall, ty pa Brewhouse serverar man den godaste olen i hela Israel! Vi far val se, jag kan ju tydligen sjunga for full hals offentligt utan alkohol innanfor vasten!
Moshav Lachish

Pa toppen av Tel Lachish.
Eitan, 73 till vanster och Yitzhak, 77 till hoger.
Den vackre ynglingen i mitten ar naturligtvis jag!
I onsdags for jag till Qiriyat Gat for att tillbringa ytterligare en dag med Yitzhak Abt, min egen nestor och favoritgubbe. Vi hade ju tidigare tillsammans besokt Lachish R&D Center dar Yitzhak forklarat hur man renar avloppsvatten en andra gang sa att det kan anvandas for bevattning inom jordbruket. Idag var det dags att se hur det praktiskt tillampas i storre skala och tillsammans for vi darfor till Yitzhaks gamle vapendragare Eitan, verksam som druvodlare pa Moshav Lachish som ar ett jordbrukskooperativ strax utanfor stan.
tisdag 31 mars 2009
Mud, Blood and Bikes
måndag 30 mars 2009
Pressen ar stor!
New York Times, Le Monde, NWT!
söndag 29 mars 2009
Allvarlig vattenkris

Hem, ljuva hem!

fredag 27 mars 2009
World Water Forum
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3690584,00.html
Trevlig Helg!
Jakten pa banditerna
Det hann i allafall ga en hel halvdag innan jag satt dar med en Marlboro mellan lapparna och halleluja vilken kick! Jag, en nikotinist av guds nade!
Jag vill dock inte roka, det kanns forlegat pa nagot vis. Visst, alla roker har nere och jag menar ALLA, mojligen spadbarn undantagna. Jag fragade min svagerska hur manga hon tror roker i Israel och hon uppskattade det till ca 110% rokare. Det ar inte lite det!
Nu visste jag sedan gammalt att det fanns en liten mystisk inpyrd tobaksbod nagonstans i Tel Aviv som salde den amerikanska snusversionen 'SKOAL Bandits'. Jag har fram till idag letat oupphorligt efter detta Nirvana, jag har fragat, bonat, googlat och gratit. Jag har promenerat i timmar, slitit skosulor och fatt blasor under trampdynorna! Jag har sett hagringar, kampat mot vaderkvarnar och jagats av kung Arturs riddare av det runda bordet. Allt i jakten pa min heliga Graal.
Idag nadde jag malet! King Georg Street No 6 i centrala Tel Aviv! Adressen kommer aldrig att lamna mitt minne. Dar, inklamd och bortglomd lag den lilla tobaksboden, den finaste bod jag nagonsin sett! Den gamle mannen bakom den slitna disken ville garna salja en snusdosa till mig och jag ville sa garna kopa.
Val ute pa gatan trynade jag in och bara njot! Faglarna sjong, Guinevere log och alla riddare bugade sig djupt. Jakten var over!
Jag ska sluta snusa nar jag kommer hem. Eller hur, Gila?